5 fordele ved holdtræning

Mangler du motivation for at træne på egen hånd?

Har du svært ved at få skabt en fast rutine omkring din træning?

Har du svært ved at variere din træning eller finde på nye øvelser?

Keder du dig, når du træner selv? Eller nyder du bare at være en del af fællesskaber?

Hvis du kan nikke genkendende til noget af dette, så kan holdtræning meget vel være en relevant motionsform at overveje.

I dette indlæg vil vi præsentere dig for hvilke fordele, der kan være ved holdtræning, og hvorfor du burde overveje at prøve det.

Hvorfor er træning godt?

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at træning og fysisk aktivitet er rigtigt vigtigt for vores sundhed.

Træning gør dine knogler stærkere, øger din muskelmasse og reducerer risikoen for tidlig død og diverse sygdomme; herunder fx hjertekarsygdomme og type II diabetes. Derudover kan træning og fysisk aktivitet også have positive effekter på dit mentale helbred og forebygge symptomer på en række psykiske lidelser.

Dette er blot nogle af de mange gevinster, der kan være ved at have en aktiv livsstil. En aktiv livsstil og en stærk og robust krop giver dig de bedst forudsætninger for et godt og velfungerende fysisk funktionsniveau hele livet igennem.

Der findes uendeligt mange måder at træne og være aktiv på, og det handler i sidste ende om at finde den træningsform, der passer til lige netop dig og dine behov.

Den bedste træning er den, der bliver lavet, og derfor er det også vigtigt at finde en træningsform, man kan finde motivation i, og som man kan se sig selv fortsætte med og prioritere over længere tid.

Træningen skal give mening for dig. For hvis man ikke er motiveret for sin træning og blot ser det som en sur pligt, så vil risikoen for, at man kører død i det, alt andet lige, være større.

Hvad er fordelene ved holdtræning?

En træningsform som mange af vores patienter allerede benytter er holdtræning. Holdtræning er for alle, og kan meget vel være noget for dig, hvis du fx:

  • er kommet til skade og skal genoptræne for en periode
  • har en kronisk lidelse og ønsker at holde dit funktionsniveau ved lige
  • ønsker at blive stærkere, mere fleksibel, mere udholdende og at gøre træning til en fast vane
  • gerne vil træne, men har svært ved at holde motivation oppe ved at træne på egen hånd

Uanset hvad baggrunden er, så har holdtræning en række fordele. Vi vil her tage dig igennem 5 fordele ved holdtræning, som er værd at holde sig for øje.

#1 Mulighed for at spejle dig i andre

Holdtræning giver dig først og fremmest muligheden for at træne med andre, der har lignende eller samme udfordringer, skader, skavanker eller livsbetingelser som dig selv.

Træning med andre skaber et fællesskab, hvor man kan dele erfaringer, støtte hinanden og spejle sig i andre, hvilket kan være særlig gavnligt for mennesker med lignende problematikker. Det kan være motivation i sig selv og kan gøre træning til et sjovt og trygt forum.

#2 Specifikke og målrettede hold

Vi har et bredt udvalg af specifikke holdtræningstilbud, hvilket betyder, at træningen er målrettet og tilpasset specifikke diagnoser, udfordringer, skader og formål.

Eksempelvis har vi ryghold, knæhold, gigthold og mange andre hold, som er rettet mod personer med specifikke problematikker, hvilket gør udbyttet af træningen bedre.

Vi har også mere generaliserede hold, der henvender sig til en lidt bredere målgruppe. Og vi har helt sikkert også et hold for dig!

#3 Det sociale samvær

Holdtræning giver noget socialt samvær og glæde. Det gør det endnu sjovere at træne, når det bliver til en fælles aktivitet. Man kan støtte og hjælpe hinanden med at holde motivation oppe – også på de dage, hvor det er lidt sværere at komme afsted. Samtidig kan andre – og måske mere erfarne deltagere på holdet hjælpe og støtte dig, hvis du har brug for det.

En del af vores faste patienter har gået til holdtræning sammen på vores klinikker i flere år, og de har herigennem fået opbygget nye gode relationer og faste træningsrutiner. At have gode sociale relationer, og at være en del af et fællesskab, er en betydningsfuld faktor for et godt mentalt helbred.

#4 Professionel instruktion og vejledning

Alle holdtræninger planlægges og instrueres af autoriserede fysioterapeuter, som er der for at vejlede og hjælpe dig. Fysioterapeuten kan tilpasse træningen til lige netop dine behov, hvis der skulle være en given bevægelse eller øvelse, du ikke kan udføre. Dette kan give dig mere tryghed i din træning, hvis du føler dig usikker eller uerfaren.

Da det er fysioterapeuten, der planlægger og instruerer træningen, slipper du for at tænke på, hvilke øvelser du skal lave, hvor mange du skal lave og hvordan du skal udføre dem. Du kan blot møde op, slå hjernen fra og have fuldt fokus på det, du er kommet for – at træne.

#5 Struktur og variation

At gå til holdtræning kan bidrage til, at du får skabt en fast rutine, da holdtræningen følger en fast tidsplan og ligger på fastlagte tidspunkter. Det kan gøre det nemmere at planlægge din uge, og det sikrer, at man får en effektiv træning.

Samtidig får du også mulighed for at prøve forskellige øvelser og træningsformer, da den holdansvarlige fysioterapeut vil variere træningen fra gang til gang. Det gør træningen mere interessant og udfordrende, så du undgår at køre død i det.

Hvordan kommer jeg i gang med holdtræning?

Hvis du allerede er i et forløb hos os, kan du tage en snak med din fysioterapeut om, hvilket hold der kunne være relevant for dig.

Er du ikke i forløb hos os, kan du ringe eller skrive en mail til din lokale ProTreatment-klinik. Så hjælper vi dig gladeligt i gang. Find din lokale klinik ved at klikke her.

Mange af vores patienter har allerede haft stor glæde af holdtræning, både fysisk, psykisk og socialt – og det kan med stor sandsynlighed også være noget for dig. Vi ses hos din lokale ProTreatment!

 

Relaterede artikler

Må børn styrketræne?

Mange børn og unge i Danmark er ikke nok fysisk aktive. I de nyeste anbefalinger opfordres børn og unge til at være fysisk aktive med tilstrækkeligt høj intensitet i mindst 60 minutter om dagen. Men blot 1 ud af 4 af de 11-15-årige opfylder dette. Præcis ligesom for voksne, så har en fysisk aktiv livsstil …

Må børn styrketræne? Læs videre »

Læs artiklen about Må børn styrketræne?
Må du squatte med knæene udover tæerne?

Det er næsten så sikkert som amen i kirken, at du har hørt påstanden om, at knæene aldrig må passere tæerne i en squat. Det har været – og er desværre stadig – en påstand, der florerer derude. I dette indlæg vil vi forsøge at give dig et lidt mere nuanceret indblik i denne påstand, …

Må du squatte med knæene udover tæerne? Læs videre »

Læs artiklen about Må du squatte med knæene udover tæerne?
5 fordele ved holdtræning

Mangler du motivation for at træne på egen hånd? Har du svært ved at få skabt en fast rutine omkring din træning? Har du svært ved at variere din træning eller finde på nye øvelser? Keder du dig, når du træner selv? Eller nyder du bare at være en del af fællesskaber? Hvis du kan …

5 fordele ved holdtræning Læs videre »

Læs artiklen about 5 fordele ved holdtræning
Scroll to Top