Slidgigt i knæet – skal jeg have et nyt knæ?

Hvad er slidgigt i knæet?

Årligt får ca. 13.000 danskere et nyt knæ. På fagsprog kaldes operationen en knæalloplastik.

I langt de fleste tilfælde foretages operationen pga. smerter og funktionsbegrænsninger relateret til artrose – eller slidgigt som det primært kaldes i folkemunde. Omtrent 270.000 danskere lider af slidgigt i knæet, og hvert år får ca. 15.000 nye borgere diagnosen.

Slidgigt i knæet er en tilstand, hvor brusken i knæleddet forandres og nedbrydes gradvist. Det er primært en aldersbetinget tilstand, og man anslår, at alle 60 år har slidgigt i mindst ét led. Derfor er det også primært ældre borgere, der får et nyt knæ pga. slidgigt. De, der får foretaget deres første knæalloplastik, er gennemsnitligt 68 år på operationsdagen.

En knæalloplastik kan godt give fine resultater i form af færre smerter og bedre livskvalitet. Men operationer er dyre for samfunde og er altid forbundet med øgede risici – generelt undgår man helst kirurgiske indgreb, hvis man kan blive behandlet på anden vis med en tilsvarende eller bedre effekt.

Og det er der heldigvis meget, der tyder på, at man kan.

Træning hjælper på slidgigt i knæet

I mange tilfælde akkompagneres slidgigt i knæet af smerter. Selvom du ikke kan træne din brusk tilbage igen, betyder det ikke, at du skal leve med smerter i resten af dit liv eller at dine smerter kun kan blive værre med tiden, medmindre du får et nyt knæ.

Man kan nemlig godt have slidgigt i knæet, uden at have smerter – ligesom smerter, der allerede er opstået, godt kan reduceres igen uden en operation.

Generelt viser resultater på tværs af forskellige studier det samme billede – personer med slidgigt i knæet, der træner, får det markant bedre end dem, der ikke træner.

Det ser nemlig ud til, at målrettet træning kan mindske smerter og forbedre livskvaliteten hos personer med slidgigt i knæet i en sådan grad, at en operation kan udskydes, eller måske slet ikke bliver nødvendig.

Det store potentiale ved træning, og den effekt, det kan have på smerter hos personer med slidgigt i knæet, har været kendt længe, og det er generelt meget veldokumenteret, at træning og fysisk aktivitet kan reducere smerter fra muskler og led – selvom årsagerne ikke er helt klarlagt endnu.

Og her spiller fysioterapeuter en vigtig rolle.

Fysioterapeutisk træning kan mindske behovet for et nyt knæ

Dansk forskning viser i hvert fald, at 90% af borgere med knæartrose, der blev undersøgt af en fysioterapeut først, valgte at starte et træningsforløb op, fremfor at blive henvist til en ortopædkirurgi med henblik på en operation.

Efter et halvt år var syv ud af ti af disse borger stadig ikke blevet henvist til en ortopædkirurg.

Anden forskning viser, at to ud af tre personer, der betragtes som kandidater til en operation, kan udskyde en operation i mindst to år – og nok også i længere tid – ved at gennemgå et træningsforløb.

Dette viser, at træning har et stort potentiale til at udskyde eller helt forhindre, at en operation bliver nødvendig.

Bliver en operation alligevel nødvendig på et tidspunkt, kan træning op til operationen også skabe bedre forudsætninger for det efterfølgende genoptræningsforløb.

Der er flere grunde til, at dette er rigtig positivt. Først og fremmest reducerer man de mulige risici, borgeren løber ved at lade sig operere. Der er nemlig altid risici ved operationer – også væsentlig flere end der er ved et træningsforløb.

Ved at reducere antallet af borgere, der har behov for operation, skaber man samtidig kortere ventetid for de borgere, der er så plaget af smerter og funktionsnedsættelse, at operation er en nødvendighed.

Foruden den gode effekt af et træningsforløb, så er det også billigere for samfundet at starte med at tilbyde et træningsforløb til borgere med knæartrose, før en dyr operation kommer på tale.

Alle borgere med slidgigt i knæet bør henvises til et træningstilbud

Trods de tydelige fordele ved træning, er det alligevel kun ca. hver tredje borger med nydiagnosticeret slidgigt i knæet, der henvises til et træningstilbud hos en fysioterapeut.

Også selvom træning både nationalt og internationalt anbefales som den primære go-to-behandling til personer med slidgigt og smerter i knæet.

En del borgere får således tilbudt en knæalloplastik, før træning er blevet afprøvet, selvom effekten af træning efterhånden ikke er til at tage fejl af.

Et træningstilbud hos en fysioterapeut bør være standardbehandlingen for personer med slidgigt og smerter i knæet. Og det bør som udgangspunkt være det første behandlingstiltag, man prøver. Det kan betale sig både for dig og for samfundet.

Vores fysioterapeuter kan hjælpe dig

Har du fået konstateret slidgigt, og vil du prøve et træningsforløb af? Vi har dedikerede fysioterapeuter og hold, der specifikt har fokus på træning til borgere med slidgigt – herunder GLA:D-hold, som du måske har hørt om før.

Har du slidgigt, og vil du i gang med træning hos én af vores fysioterapeuter, så kan du få en henvisning fra din læge og få tilskud fra det offentlige til din træning. Hvis du også er medlem af Sygeforsikringen “danmark”, kan du få yderligere tilskud herfra.

Ring til os eller klik her for at finde din lokale klinik og for at booke en tid.

Referencer

  • CO Hinz Kjær et al. The clinical profile of individuals with symptoms of knee osteoarthritis referred to secondary care in Denmark: A cross-sectional study of 282 people (2023)
  • Dansk Knæalloplastik Register. Årsrapport (2022)
  • LH Ingelsrud et al. Patients report inferior quality of care for knee osteoarthritis prior to assessment for knee replacement surgery – a cross-sectional study of 517 patients in Denmark (2020)
  • ST Skou et al. Total knee replacement and non-surgical treatment of knee osteoarthritis: 2-year outcome from two parallel randomized controlled trials (2018)

Relaterede artikler

Hvorfor knager mit knæ?

Hvis du har et knæ, der knager, knækker, knitrer, knaser, klikker – kært barn har mange navne – så har du garanteret haft forskellige tanker elle bekymringer om det. Og vi tør godt garantere, at du ikke er den eneste. Hvorfor lyder mit knæ sådan? Er der noget galt? Slider jeg mine knæ op? Bør …

Hvorfor knager mit knæ? Læs videre »

Læs artiklen about Hvorfor knager mit knæ?
Slidgigt i knæet – skal jeg have et nyt knæ?

Hvad er slidgigt i knæet? Årligt får ca. 13.000 danskere et nyt knæ. På fagsprog kaldes operationen en knæalloplastik. I langt de fleste tilfælde foretages operationen pga. smerter og funktionsbegrænsninger relateret til artrose – eller slidgigt som det primært kaldes i folkemunde. Omtrent 270.000 danskere lider af slidgigt i knæet, og hvert år får ca. …

Slidgigt i knæet – skal jeg have et nyt knæ? Læs videre »

Læs artiklen about Slidgigt i knæet – skal jeg have et nyt knæ?
Må du squatte med knæene udover tæerne?

Det er næsten så sikkert som amen i kirken, at du har hørt påstanden om, at knæene aldrig må passere tæerne i en squat. Det har været – og er desværre stadig – en påstand, der florerer derude. I dette indlæg vil vi forsøge at give dig et lidt mere nuanceret indblik i denne påstand, …

Må du squatte med knæene udover tæerne? Læs videre »

Læs artiklen about Må du squatte med knæene udover tæerne?
Scroll to Top